Kraft Roku 2018 - wyniki

Spośród 631 zgłoszeń za najlepsze piwo Konkursu Piw Rzemieśłniczych 2018 Jury uznało:

KRAFT ROKU 2018: 
"Janusz Moczywąs"- Mateusz Waszczuk i Filip Lis - Browar Waszczukowe

Wyniki w poszczególnych kategoriach poniżej

10 listopada 2018 roku podczas Poznańskich Targów Piwnych, odbywających się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich ogłoszono wyniki 12. edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych oraz wybrano najlepsze piwo konkursu, które otrzymało tytuł Kraftu Roku 2018.

Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku organizowany jest przez Browamatora – importera i dystrybutora surowców piwowarskich, szefem jury jest Tomasz Kopyra – piwny ekspert, międzynarodowy sędzia konkursów piwa i autor książki „Piwo".

Do konkursu zgłoszono ponad 600 piw i 30 miodów pitnych, co stanowiło wzrost o 20% względem edycji ubiegłorocznej. Szczególnie miody pitne, za sprawą odbywającej się w tym samym czasie w Poznaniu 1. Konferencji Europejskich Miodosytników, reprezentowały kraje z całego globu. W konkursie udział brały miody pitne z Kostaryki, Norwegii, Szwajcarii, Litwy, Czech, Słowacji i oczywiście Polski. Również piwa trafiły do Poznania z tak odległych krajów jak Panama, ale i bliższych jak Norwegia czy Słowacja. Liczba polskich browarów biorących udział w konkursie przekroczyła 100, co oznacza że w KPR wziął udział, co trzeci z funkcjonujących w Polsce browarów.

Jury, w którego składzie znajdowało się czternaścioro sędziów zagranicznych z takich krajów jak Czechy, Holandia, Japonia, Niemcy, Panama, Portugalia, Szwecja i USA oraz 21 sędziów certyfikowanych Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, pod przewodnictwem Tomasza Kopyry przyznało medale w 49 kategoriach piwnych i 1 kategorii miodów pitnych. W sumie było to: 35 złotych, 41 srebrnych i 36 brązowych medali.

Wśród nagrodzonych browarów znajdują się zarówno debiutujące w tym roku browary In Brand z Opola Lubelskiego, Podborze z Ostrowi Mazowieckiej, Monsters z Warszawy, Piwnica Rajców z Gdańska, Bielawska Wytwórnia Napojów z Bielawy, Green Head z Działdowa, jak i browary z wieloletnią historią jak reaktywowany kilka lat temu Browar z Grodziska Wielkopolskiego, Browar Zamkowy Cieszyn, Browar Fortuna z Miłosławia czy Browar Tenczynek. Aż pięć browarów zdobyło po dwa złote medale: Brokreacja, Rockmill, Waszczukowe, Nepomucen i Trzech Kumpli. Ten ostatni browar kontraktowy z Tarnowa, warzący w Browarze Zapanbrat w Żywcu dołożył do tego jeszcze dwa srebrne i sześć brązowych medali i z 10 medalami został najbardziej utytułowanym browarem edycji 2018. Co nie jest wielkim zaskoczeniem, bo browar Trzech Kumpli zdobywał również medale w 2017: 2 złote, 2 srebrne, 1 brązowy. W konkursie medale zdobyły również browary z Norwegii (Haandbrygeriet) i Panamy (La Rana Dorada). Z kolei w kategorii miodów pitnych złoty medal zdobył miód ze szwajcarskiej miodosytnii Metsiederei Eckert, drugie miejsce zajął miód z Litwy (Susves Midus), a trzecie miejsce polski Dwójniak z Pasieki Jaros.

Tytuł Kraftu Roku 2018, czyli najlepszego piwa konkursu, wybieranego przez Grand Jury  zdobyło piwo Janusz Moczywąs uwarzone przez Filipa Lisa i Mateusza Waszczuka w Browarze Waszczukowe z Czarnej Białostockiej. Jest to piwo w stylu dortmunder, czyli jasny lager wywodzący się z okolic Dortmundu, charakteryzujący się tym, że warzony jest na twardej, mocno zmineralizowanej wodzie. Jest to styl dość rzadko warzony nawet w Niemczech.

Komentarz szefa Jury Tomasza Kopyry: oczywiście tytuł Kraftu Roku dla jasnego lagera jest w pewnym stopniu zaskoczeniem, bo zapewne większość beer geeków spodziewała się, że tytuł zgarnie jakieś mocne ciemne piwo leżakowane w dębowych beczkach po bourbonie lub koniaku, jak było w roku ubiegłym. Z drugiej strony jest to odzwierciedlenie bardzo wyraźnego trendu, który zarysował się w 2018, czyli zwrotu browarów kraftowych w kierunku jasnych lagerów. Początkowo rewolucja piwna ustawiała się bowiem w opozycji do jasnych lagerów stawiając przede wszystkim na piwa górnej fermentacji, a z dolnej fermentacji przychylnym okiem patrzyła tylko na portery bałtyckie. Miało to kilka uzasadnień, chęć możliwie najmocniejszego odróżnienia się od piwa masowego, bezsmakowego, którego synonimem jest jasny międzynarodowy lager. Z drugiej strony uwarzenie jasnego lagera na najwyższym światowym poziomie jest po prostu bardzo trudne technologicznie i wymaga długiego czasu leżakowania. Wśród zawodowych piwowarów to właśnie jasny lager jest sprawdzianem umiejętności i dowodem kunsztu piwowarskiego. Jednocześnie należy podkreślić, że mimo podobnej nazwy jest to piwo o wiele bogatsze w smaku, z wyraźniejszą goryczką, aromatem chmielowym i solidnym kręgosłupem słodowym, których próżno szukać w koncernowych piwach. Można więc powiedzieć, że po okrzepnięciu na rynku browary rzemieślnicze rzucają wyzwanie browarom od lat działającym na rynku i teraz zamierzają grać też na ich połowie boiska.

Laureaci w poszczególnych kategoriach:

1. Brytyjskie Ale (9-15º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

2. Mocne Ale (15-30º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Basior"- Adam Śmiglak- Browar Łąkomin

3. Dry Stout (9-15º Plato)
Miejsce I: "Proboszcz" - Borys Banasiak- Antybrowar
Miejsce II: "American Black" - Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk - Browar Miejski Sopot
Miejsce III:" Liberty Stout" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa

4. Sweet Stout (10-18º Plato)
Miejsce I: "Barakito" - Piotr Domański - Browar De Facto
Miejsce II: "Muffin" - Paweł Teodorczyk i Paweł Świdniewicz - Piwojad
Miejsce III: "Sweet Porter Podborze" - Tomasz Dudziński - Browar Podborze

5. Stout/Porter z dodatkami
Miejsce I: "Almond Coffecat" - Łukasz Rokicki i Andrzej Miler" - Browar Rockmill
Miejsce II: "Beerlab Discoveries Tonka Stout" - Dawid Głuszczyński i Artur Jakubiak - Browar Beerlab
Miejsce III: "Green Stout" - Przemek Baranowski - Browar Green Head

6. Mocny Stout/Porter (15-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Imperialny Stout Owsiany" - Igor Omelianenko i Taras Hupalo - Mazurski Browar
Miejsce III: "Leśny Krecik" - Adam Śmiglak - Browar Łąkomin

7. Imperialny Stout/Porter (> 20º Plato)
Miejsce I:  "Latający Holender" - Janusz Golisowicz - Browar Spółdzielczy
Miejsce II: "Desmotis" -  Lukasz Rokicki i Andrzej Miler - Browar Rockmill
Miejsce III: "Po Godzinach RIS" - Roman Kotlewski i Paweł Kozica - Browar Amber

8. Imperialny Stout/Porter leżakowany w drewnie (> 20º Plato)
Miejsce I: "Potion #2" - Mateusz Górski - Brokreacja
Miejsce II: "Halo Moskwa? Tu Jamajka" - Michał Krupa - Browar Bazyliszek
Miejsce III: " Ristafa" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz

9. Klasyczny Porter Bałtycki (18-22º Plato)
Miejsce I: "652 m.n.p.m" - Łukasz Jajecznica - Browar Podgórz
Miejsce II: " Komes Porter" - Krzysztof Panek - Browar Fortuna
Miejsce III: "Porter Cieszyński" - Dominik Szczodry - Browar Zamkowy Cieszyn

10. Specjalny Porter Bałtycki (>18º Plato)
Miejsce I: "Baltic Smoked Porter 24" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce II: "Gwiazda Północy" - Jakub Piesio - Browar Maryensztadt
Miejsce III: "Angel of Temptation" - Michał Kopik - Browar Kingin

11. Porter Bałtycki leżakowany w drewnie (>18º Plato)
Miejsce I:  "Brovaria Porter Barrel Aged" - Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski - Brovaria
Miejsce II: "Porter Noster Cognac Barrel Aged" - Tomasz Starczewski - Browar Czarna Owca
Miejsce III: "Sus Scrofa in Occidente Fero" - Adam Śmiglak - Browar Łąkomin

12. American Pale Ale (10-15º Plato)
Miejsce I: "Labirytm"  - Mateusz Kupracz -Browar Nepomucen
Miejsce II: "Mazurskie IPA" - Igor Omelianenko i Taras Hupalo - Mazurski Browar
Miejsce III: "APA" - Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski - Browar Prost

13. Summer/Blonde Ale (10-14º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "American Beauty" - Piotr Sosin i Andrzej Miler - Browar Trzech Kumpli

14. American Wheat (10-14º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "American Wheat Rajców" - Łukasz Mila i Tomasz Szczukiewcz - Browar Piwnica Rajców
Miejsce III: nie przyznano

15. American Amber & Brown Ale (10-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Serce dębu" - Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce III: "Luzy Rajtuzy"  - Łukasz Jajecznica - Browar Podgórz

16. Session IPA (<14º Plato)
Miejsce I: "Green Party" - D. Połeć, K.Wałęka, P. Baranowski - Browar Green Head
Miejsce II: "Oto Mata IPA" - Ziemowit Fałat - Browar Pinta
Miejsce III: "Piece of Cake" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

17. West Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Tropical Strom IPA"- Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III:"Califia" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

18. East Coast IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Native American" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce III: "Tenczynek "p" IPA" - Sebastian Jabłoński - Browar Tenczynek

19. New England IPA (13-18º Plato)
Miejsce I: "I Had A Dream" - Łukasz Rokicki i Andrzej Miler" - Browar Rockmill
Miejsce II: "Pan iPani" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce III: "Londoner" - Tomasz Michalski - Brovca

20. Milkshake IPA
Miejsce I: "Amadeo" - Michał Kopik - Browar Kingpin
Miejsce II: "Mangoł" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz
Miejsce III: "Pina Colada Milkshake IPA" - Sławomir Zakrzewski i Krzysztof Juszczak - Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy

21. White IPA (14-18º Plato)
Miejsce I: "Ryżowe IPA" - Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: "Grodziska White IPA" - Magda Hutniczak i Lidia Stępień - Browar Grodzisk
Miejsce III: "Spaniel White IPA" - Paweł Kąkol i Łukasz Szwed - Browar Złoty Pies

22. Black IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: "Awaria zasilania" - Jarek Ośka i Michał Pater - Browar Zakładowy
Miejsce II: " Cold Crash" - Łukasz Kojro - Browar Palatum
Miejsce III: "Blackcyl" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

23. Imperial IPA (>18º Plato)
Miejsce I: "Imperial IPA" - Dawid Zamora - Browar Jana
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Pan iPani Double" - Piotr Sosin- Browar Trzech Kumpli

24. Inne IPA (14-22º Plato)
Miejsce I: "Żytko" - Mateusz Jachimczak - Browar Kazimierz
Miejsce II: "Żytnie IPA" - Dawid Zamora - Browar Jana
Miejsce III: nie przyznano

25. Polskie Ale (10-22º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "No To Hop" - Mateusz Kupracz - Browar Nepomucen
Miejsce III: "Klasyka Waszczuków -Polish Pale Ale" - Mateusz Waszczuk i Filip Lis - Browar Waszczukowe

26. Grodziskie
Miejsce I: "Piwo W Stylu Grodziskie" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce II:
Miejsce III:

27. Hefeweizen (10-15º Plato)
Miejsce I: "Pszeniczniak" - Roman Kotlewski i Paweł Kozica - Browar Amber
Miejsce II:  "Tenczynek Pszeniczne" - Sebastian Jabłoński - Browar Tenczynek
Miejsce III: nie przyznano

28. Inne Bawarskie Pszeniczne i Żytnie (10-20º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

29. Witbier
Miejsce I: "Warmia Witbier" - Daniel Duda i Daniel Górecki - Browar Warmia
Miejsce II: "La Rana Dorada Gran Cru" - Brad Kraus - La Rana Dorada
Miejsce III: "Pomarańczarnia" - Krzysztof Juszczak -BJOR

30. Belgijskie Ale (10-18º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "BXL" - Tomasz Michalski - Brovca
Miejsce III: nie przyznano

31. Belgijskie Mocne Ale (16-24º Plato)
Miejsce I: "Komes Potrójny Złoty" - Krzysztof Panek - Browar Fortuna
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Belgijski Byk" - Adam  Śmiglak - Browar Łakomin

32. Saison (10-18º Plato)
Miejsce I: "Otwarcie Sezonu" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: "Saison" - Michał Zieliński - Browar Incognito
Miejsce III: "Szczyt Sezonu" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli

33. Czeski Jasny Lager (9-14º Plato)
Miejsce I: "Klasyka Waszczuków - Desitka" - Mateusz Waszczuk i Filip Lis - Browar Waszczukowe
Miejsce II: " Czeski Pils Cieszyński" - Frantisek Sikora - Browar Zamkowy Cieszyn
Miejsce III: "Rodowite Pils" - Grzegorz Garniec i Krzysztof Zawlik - Doctor Brew

34. Niemiecki Jasny Lager ( 10-14º Plato)
Miejsce I: "Janusz Moczywąs"- Mateusz Waszczuk i Filip Lis - Browar Waszczukowe
Miejsce II: "Pils" - Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III:  nie przyznano

35. Inny Jasny Lager (10-22º Plato)
Miejsce I: "AHOP" - Piotr Świerzko i Bartosz Rutkowski - Browar Prost
Miejsce II: "Simcoe Pils" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III: "Riders on the hops" - Paweł Fityka - Minibrowar Reden Chorzów

36. Bursztynowy Lager (10-16º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Bursztynowe" - Maciej Smolicki -Bielawska Wytwórnia Napojów
Miejsce III: "Marcowe" - Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman - Stary Browar Rzeszowski

37. Ciemny Lager (10-15º Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Piaseczyńskie Ciemny Lager"- Artur Jakubiak i Dawid Głuszczyński - Beerlab
Miejsce III: "Ełckie"- Igor Omelianenko i Taras Hupalo - Mazurski Browar

38. Koźlak (>16º Plato)
Miejsce I: "Tenczynek Bock" - Sebastian Jabłoński - Browar Tenczynek
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

39. Sour Ale
Miejsce I:  "Flanders Red Ale Red Wine Barrel Aged" - Wojciech Piasecki - Browar Port Gdynia
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Haandbakk" - K.Kulpa, R. Petersen i M.Anzolin - Haandbryggeriet

40. Sour Ale z owocami
Miejsce I: "Jose"  - Mateusz Kupracz -Browar Nepomucen
Miejsce II: "Fruttato Peach" - Karol Kołodziejski - Browar Brodacz
Miejsce III: " Porzeczkowy Joe" - Jan Gadomski i Aleksander Hurko - Browar Monsters

41. Brett Ale
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "RIS Brett Rum Barrel Aged" - Roman Pękała i Michał Semrau - Przystanek Tleń
Miejsce III: "Brett Pale Ale" - Roman Pękała i Michał Semrau - Przystanek Tleń

42. Piwo dymione
Miejsce I: "Imperialny Nafciarz Laphroaig Barrel Aged" - Mateusz Górski - Brokreacja
Miejsce II: "Rauchbock" - Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: nie przyznano

43. Piwo z owocami
Miejsce I: "Victoria" - Łukasz Kojro i Dariusz Piecuch - Browar Palatum
Miejsce II: "Frutal" - Michał Kordek - Warsztat Piwowarski
Miejsce III: "Pszeniczne z brzoskwinią" - Michał Bukowski - Browar In Brand

44. Piwo z miodem
Miejsce I: "1423"- Mateusz Cichał - Browar Piwoteka
Miejsce II: "Piernikowe" - Mirosław Gałka i Adam Lerke -  Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce III: "Miodowe" - Jarosław Ogórkiewicz - Browar Kościerzyna

45. Piwo z warzywami
Miejsce I: "Blada Marija" - Łukasz Gustkiewicz i Tomasz Syguła - Piwowarownia
Miejsce II: "Dyniowe" - Marcin Jędrzejewski i Aleksander Helman - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: "Brovaria Dyniowe" - Maciej Paszkowski i Tomasz Przybylski - Brovaria

46. Piwo z dodatkami
Miejsce I:  "Imbryczek destrukcji"- Krzysztof Juszczak - Browar Harpagan
Miejsce II: "Wędzona Śliwka" - Jakub Nożewnik - Browar Sady
Miejsce III: nie przyznano

47. Wood & Barrel Aged Beer
Miejsce I: "Legenda Króla" - Mirosław Gałka i Adam Lerke - Browar Jan Olbracht Staromiejski
Miejsce II: "Sour Passion Fruit Wild Ale Rum Barrel Aged" - Roman Pękała i Michał Semrau - Przystanek Tleń
Miejsce III: "Old Ale BA Whisky Slyrs" - Krzysztof Kula i Jarosław Sosnowski - Browar Birbant

48. Piwo niskoalkoholowe i bezalkoholowe
Miejsce I: "Berlin-Air Weisse" - Paweł Woźny - Browar wBrew
Miejsce II: "Piaseczyńskie APA Zero" - Dawid Głuszczyński - Browar Beerlab
Miejsce III: "Miłosław Bezalkoholowe IPA" - Marcin Ostajewski - Browar Fortuna

49. Piwne specjalności
Miejsce I: "Sourtime Mango Imperial IPA" - Jakub Piesio - Browar Maryensztadt
Miejsce II: "Wheat IPA" - Dawid Zamora - Browar Jana
Miejsce III: "Wymrażany 652 m. n.p.m." - Łukasz Jajecznica - Browar Podgórz

50. Cydr
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano

51. Miód pitny
Miejsce I: "Blacklabel Norsemet" - Alexander Eckert - Metsiederei Eckert
Miejsce II: "Midus Kunigaiksciu" - Erikas Augustinavicius - MB Susves Midus
Miejsce III: "Miód Pitny Dwójniak AM" - Marcin Jaros - Pasieka Jaros

Więcej informacji na http://kraftroku.pl