Wyniki Konkursu Piw Rzemieślniczych - Kraft Roku 2016
Spośród 324 piw zgłoszonych przez 83 browary, za najlepsze Jury uznało:
KRAFT ROKU:
"Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia"- Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy,
Laureaci w poszczególnych kategoriach:
1. Brytyjskie Ale (9-15°Plato)
Miejsce I: "Orzechowy Gaj"- Adam Czogalla - Browar Perun
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
2. Mocne Ale (15-30°Plato)
Miejsce I: "Basior"- Adam Śmiglak- Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: "Dudziarz"- Przemysław Leszczyński- Browar Profesja
Miejsce III: "Outd Heyn" - Derek Walsh - Hoop Brouwerij
3. Porter/Stout (9-18°Plato)
Miejsce I: "Kawko i Mlekosz"- Łukasz Gustkiewicz - Piwowarownia
Miejsce II: "Kuźnia Piwowarów Milk Stout"- Michał Białozór i Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce III: "City Stout" - Adam Gajewski - Browar Sancti Lukas
4. Imperialny Stout/Porter (18-30°Plato)
Miejsce I: "WRCLW Rye RIS Barrel Aged Series"- Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów
Miejsce II: "Komes RIS"- Lidia Stępień - Browar Fortuna
Miejsce III: "Kraina Welesa" - Adam Czogalla - Browar Perun
5. Amerykańskie Ale (10-14°Plato)
Miejsce I: "NO I PA!"- Leszek Gaszka - Browar Brewera
Miejsce II: "Labirytm APA"- Jacek Domagalski - Browar Nepomucen
Miejsce III: "Luzy Rajtuzy" - Łukasz Jajecznica - Browar Podgórz
6. American IPA (14-18°Plato)
Miejsce I: "Mocna Góra"- Leszek Jasiński - Piekarnia Piwa
Miejsce II: "Break Oatmeal IPA"- Mateusz Kupracz - Browar Nepomucen
Miejsce III: "Califia" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
7. Imperial/Double IPA (18-22°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Double Trouble"- Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce III: nie przyznano
8. Black IPA/Cascadian Dark Ale (14-22°Plato)
Miejsce I: "Salamander Black IPA"- Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Blackcyl" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
9. Pozostałe IPA (14-22°Plato)
Miejsce I: "Jaśnie Pian"- Mariusz Marek - Browars
Miejsce II: "Parobek Dworski"- Jacek Michna - Browar Łańcut
Miejsce III: "Pan IPAni" - Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
10. Bawarskie Pszeniczne (10-20°Plato)
Miejsce I: "Pszeniczne"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce II: "Rudolf"- Wiktor Saczuk - Browar Jana
Miejsce III: "Golden Weizen" - Łukasz Szwed - Browar Złoty Pies
11. Pils (10-14°Plato)
Miejsce I: "Pils"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce II: "Bydgoskie Sesyjne"- Piotr Andres - Browar Osowa Góra
Miejsce III: "Pils" - Adam Żemetro i Artur Puszkarczuk - Browar Miejski Sopot
12. Jasny Lager (10-14°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
13. Bursztynowy Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: "Rosalie"- Dawid Bąk - Bierhalle Royal Wilanów
Miejsce II: "Oktoberfest"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: "Rudawskie" - Jarosław Kądziela i Czesław Dziełak - Browar Miedzianka
14. Ciemny Lager (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: "Czarna Dziura" - Ziemowit Fałat - Browar PINTA
15. Koźlak (16-20°Plato)
Miejsce I: "Browar Amber Koźlak"- Roman Kotlewski i Paweł Kozica - Browar Amber
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
16. Porter Bałtycki (18-25°Plato)
Miejsce I: "MENTOR"- Łukasz Łazinka - Browar ReCraft
Miejsce II: "Komes Porter Bałtycki-Płatki dębowe"- Lidia Stępień - Browar Fortuna
Miejsce III: "Baltic Smoked Porter 24 BA" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
17. Witbier (10-15°Plato)
Miejsce I: "Witbier"- Jacek Domagalski - Browar Nepomucen
Miejsce II: "Witek"- Piotr Andres - Browar Osowa Góra
Miejsce III: "Dioblina" - Leszek Jasiński - Piekarnia Piwa
18. Belgijskie Ale (10-15°Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: nie przyznano
Miejsce III: nie przyznano
19. Belgijskie Mocne Ale (16-24°Plato)
Miejsce I: "Belgijski Byk"- Adam Śmiglak - Pałacyk Łąkomin
Miejsce II: "Octavio"- Wiktor Saczuk - Browar Jana
Miejsce III: nie przyznano
20. Saison (10-16°Plato)
Miejsce I: "Otwarcie Sezonu"- Piotr Sosin - Browar Trzech Kumpli
Miejsce II: "Moszaw"- Artur Karpiński, Sebastian Łęszczak i Michał Kamiński - Browar Golem
Miejsce III: "Saison" - Jacek Domagalski - Browar Nepomucen
21. Sour Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Flanders Red Ale"- Paweł Fityka - Minibrowar Reden Chorzów
Miejsce III: nie przyznano
22. Brett Ale (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Rzeźnik"- Przemysław Leszczyński - Browar Profesja
Miejsce II: "Wyścigi"- Michał Krupa - Browar Bazyliszek
Miejsce III: "Widawa Brett Ale" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
23. Piwo z owocami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Piotrek z bagien Funky Wild Fruit wiśnia"- Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: "Po godzinach APPLE WHEAT"- Paweł Kozica i Roman Kotlewski - Browar Amber
Miejsce III: "Raspberry Golden Weizen" - Łukasz Szwed, Paweł Kąkol i Wojciech Sulikowski - Browar Złoty Pies
24. Piwo miodowe (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Piernikowy Foch"- Krzysztof Juszczak i Mirosław Gałka - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Miejsce II: "Hops and Juniper Mead"- Michał Imbiorowicz - Miodosytnia Imbiorowicz
Miejsce III: nie przyznano
25. Piwo z warzywami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Dyniowe"- Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce II: "Pumpkin Ale"- Tomasz de Weyher - Browar Wyszak
Miejsce III: "Pszeniczny blond z rabarbarem i truskawką" - Jakub Piesio - Browar Maryensztadt
26. Piwo z dodatkami (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Miś Wojtek"- Adrian Kukuła - Browar Wrężel
Miejsce II: "Shogul"- Aleksander Helman i Marcin Jędrzejewski - Stary Browar Rzeszowski
Miejsce III: "Balios" - Michał Godziemba-Srokowski - Browar Srokowski
27. Piwo Grodziskie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Piwo w stylu Grodziskie"- Andrzej Smyk - Browar Largus
Miejsce III: "Piwo z Grodziska z herbatą Sencha Earl Grey" - Magdalena Hutniczak - Browar w Grodzisku
28. Piwo Dymione (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Smoked Porter" - Wojciech Frączyk - Browar Widawa
Miejsce II: "Nafciarz Dukielski"- Mateusz Górski i Marek Zajdel - Brokreacja
Miejsce III: "Dymione" - Michał Legień - Browar Węgrzce Wielkie
29. Piwo Żytnie (brak widełek °Plato)
Miejsce I: nie przyznano
Miejsce II: "Deer Beard"- Grzegorz Durtan - Deer Bear
Miejsce III: "WRCLW Roggenbier" - Mateusz Gulej - Browar Stu Mostów
30. Wood&Barrel Aged Beer (brak widełek °Plato)
Miejsce I: "Barrel Nygus"- Wojciech Solipiwko - Browar Solipiwko
Miejsce II: "Barley Wine 27,5 Bourbon BA"- Łukasz Lis i Marcin Olszewski - Doctor Brew
Miejsce III: "Kord Whiskey Barrel" - Krzysztof Juszczak - Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy
Laureatom gratulujemy!
Kategorie konkursowe KPR - Kraft Roku 2016 - wytyczne Szefa Jury
Ponieważ nad Wisłą, Wartą i Odrą warzy się dziś piwa niemal w każdym stylu znanym na świecie, chcemy, żeby kategorie konkursowe odzwierciedlały to bogactwo. Tak, aby każdy browar mógł się pochwalić tym, co ma najlepszego w swojej ofercie, a nie musiał dostosowywać się do kategorii narzuconych w konkursie. W związku z tym zwiększamy liczbę kategorii do 30 i ułatwiamy przypisanie piw do każdej z nich.
W kategoriach pogrupowaliśmy style pokrewne, które łączą historyczne pochodzenie, używane surowce lub po prostu podobny smak i zapach. Podział ten został zaproponowany przez szefa Jury – Tomasza Kopyrę, na podstawie jego doświadczeń w konkursach międzynarodowych, gdzie często w jednej kategorii oceniane są piwa w kompletnie różnych stylach. Wbrew pozorom, sędziom łatwiej jest rzetelnie ocenić dane piwo, gdy browar precyzyjnie zadeklaruje, w jakim stylu chciał uwarzyć piwo i w jakim powinno być oceniane, niż w sytuacji gdy wysyłane piwo częściowo mieści się w kategorii, ale jednak istotnie odbiega od wzorca danego stylu. Dlatego piwo będzie oceniane w nawiązaniu do stylu, a dopiero później, na tej samej zasadzie na jakiej przyznawane są np. tytuły najlepszego piwa w całym konkursie będą przyznawane medale w całej kategorii.
Jako organizatorzy zastrzegamy sobie prawodo wydzielenia lub połączenia kategorii w zależności od liczby zgłoszeń. Ważne jest, aby precyzyjnie zakwalifikować zgłaszane piwo do odpowiedniej podkategorii.
W razie wątpliwości do której kategorii zgłosić piwo, zapraszamy do konsultacji z szefem Jury – Tomaszem Kopyrą - tomasz.kopyra@gmail.com.
W wyborze odpowiedniej kategorii pomocne mogą też być Wytyczne Szefa Jury w wersji video:
Kategorie Konkursu Piw Rzemieślniczych - Kraft Roku 2016:
1. Brytyjskie Ale (9-15ºPlato)
W tej kategorii zgromadziliśmy wszystkie brytyjskie jasne i bursztynowe ale. Irlandczykom, by się to nie spodobało, ale trafiło tu również Irish Red Ale. Z tej kategorii wyłączone są mocne brytyjskie ale oraz English IPA.
A. Bitter
B. Mild
C. English Pale Ale
D. ESB
E. Brown Ale
F. Scottish Ale
G. Irish Red Ale
2. Mocne Ale (15-30ºPlato)
Ta kategoria grupuje mocne ale, za wyjątkiem tych z belgijskim rodowodem oraz czarnych imperialnych stoutów i porterów. Również w tej kategorii mogą być wystawiane wersje barrel aged piw z tych stylów.
A. Old Ale
B. Barley Wine
C. Wee Heavy
D. Piwo Jopejskie
3. Porter/Stout (9-18ºPlato)
Ciemne górnofermentacyjne portery i stouty, z wyjątkiem najmocniejszych imperialnych wersji. Również w tej kategorii oceniane będą portery i stouty z dodatkiem kawy. Portery lub stouty z dodatkiem ostryg, czekolady czy innych kreatywnych dodatków powinny trafić do podkategorii 3.I.
A. Brown Porter
B. Dry Stout
C. Oatmeal Stout
D. Milk Stout
E. American Stout
F. Robust Porter
G. Foreign Extra Stout
H. Coffee/Stout Porter
I. Porter/stout z dodatkami
4. Imperialny Stout/Porter (18-30ºPlato)
Najmocniejsze, ciemne, mocno palone, mocno chmielone, piwo pod niemal każdym względem ekstremalne i dzięki temu tak cenione przez piwoszy. W tej kategorii zgłaszane powinny być też piwa leżakowane z drewnem.
A. RIS
B. Imperial Porter
C. Barrel Aged RIS/Porter
5. Amerykańskie Ale (10-14ºPlato)
Jasne, sesyjne piwo, solidnie nachmielone nowofalowymi chmielami, ale przede wszystkim ekstremalnie pijalne.
A. APA
B. Session IPA
C. Summer Ale
D. American Amber Ale
E. American Wheat
6. American IPA (14-18ºPlato)
Ikona piwnej rewolucji. Może być bardziej wytrawne jak West Coast IPA, ale i treściwsze, nieco bardziej karmelowe jak East Coast IPA. Jeśli obok lub zamiast amerykańskich odmian chmielu użyto nowofalowe chmiele z Australii, Nowej Zelandii czy Niemiec, odpowiednią będzie kategoria International IPA.
A. West Coast IPA
B. East Coast IPA
C. International IPA
7. Imperial/Double IPA (18-22ºPlato)
Mocniejsza wersja American IPA. Z większą goryczką, ale też z wyższym ekstraktem, aby tę goryczkę balansować. W tej kategorii należy zgłaszać też Barley Wine, jeśli są obficie nachmielone nowofalowymi chmielami.
A. Imperial IPA
B. American Barley Wine
8. Black IPA/Cascadian Dark Ale (14-22ºPlato)
Kwestia nazewnictwa tej kategorii jeszcze przez pewien czas pewnie będzie budzić spory, ale ważne jest, że każdy wie, że chodzi o ciemne, a nawet czarne, mocno nachmielone ale.
A. Black IPA
B. Double Black IPA
9. Pozostałe IPA (14-22ºPlato)
Pozostałe, nie znaczy gorsze. W tej kategorii widzimy IPA chmielone europejskimi chmielami, a więc zarówno klasyczne English IPA, jak i całkiem nowatorskie Polskie IPA. A także wszystkie odcienie IPA za wyjątkiem złocistego i czarnego.
A. English IPA
B. Polskie IPA
C. Belgian IPA
D. White IPA
E. Red IPA
F. Brown IPA
10. Bawarskie Pszeniczne (10-20ºPlato)
Wszystkie piwa pszeniczne na charakterystycznych bawarskich szczepach drożdży wnoszących do piwa nuty bananów i goździków. Łącznie z mocniejszym wariantem, czyli weizenbockiem.
A. Hefeweizen
B. Dunkelweizen
C. Weizenbock
11. Pils (10-14ºPlato)
W tej kategorii liczy się czysty lagerowy profil i solidne nachmielenie. Nowofalowe chmiele są dopuszczalne pod warunkiem, że piwo nie będzie smakowało jak IPA.
A. Czeski
B. Niemiecki
C. Amerykański
D. Polski
12. Jasny Lager (10-14ºPlato)
W kategorii jasny lager powinny znaleźć się piwa skromniej niż pilsy chmielone, z balansem przesuniętym w stronę słodu. W tej kategorii zgłaszać należy też piwa w stylu wywodzącym się z Kolonii, które co prawda nie są lagerami, ale do jasnych lagerów im najbliżej.
A. Helles
B. Dortmunder
C. Koelsch
13. Bursztynowy Lager (10-15ºPlato)
Ciemnozłociste, aż do ciemnobursztynowych, zdecydowanie słodowe, ale często z dobrze zaznaczoną goryczką. W tej kategorii ujęte zostały też alty, które są piwami hybrydowymi.
A. Marcowe
B. Vienna Lager
C. Polotmave
D. Alt
14. Ciemny Lager (10-15ºPlato)
Ciemny lager od łagodnego Monachijskiego Ciemnego, przez słodsze Tmave, aż do wytrawnego, nieco palonego Schwarzbiera.
A. Munich Dunkel
B. Schwarzbier
C. Tmave
15. Koźlak (16-20ºPlato)
Koźlaki, we wszystkich swoich odsłonach za wyjątkiem wersji wędzonej. W tej kategorii znajdują się też koźlaki górnej fermentacji zwane koźlakami holenderskimi.
A. Koźlak Tradycyjny
B. Maibock
C. Doppelbock
D. Eisbock
E. Koźlak Jesienny (Holenderski)
16. Porter Bałtycki (18-25ºPlato)
Piwowarski skarb polski. Zarówno w wersji klasycznej, jak i w mocniejszej, imperialnej, a także wersje leżakowane w dębowej beczce.
A. Porter Bałtycki
B. Porter Bałtycki Wędzony
C. Porter Bałtycki Barrel Aged
D. Imperialny Porter Bałtycki
17. Witbier (10-15º Plato)
Belgisjkie piwo pszeniczne, z kolendrą i skórką gorzkiej pomarańczy. Także w wersji z nowofalowymi chmielami lub z wyższym ekstraktem początkowym.
A. Witbier
B. American Witbier
18. Belgijskie Ale (10-15ºPlato)
Belgijskie sesyjne jasne ale, w wersji jaśniejszej (Blonde) lub nieco ciemniejszej (BPA).
A. Belgian Pale Ale
B. Blonde
19. Belgijskie Mocne Ale (16-24ºPlato)
W tej kategorii oceniane będą mocne belgijskie ale, głównie z rodowodem klasztornym, choć i te inspirowane diabelskim piwem Duvel.
A. Dubbel
B. Tripel
C. Quadrupel
D. Belgian Golden Strong Ale
20. Saison (10-16ºPlato)
Belgijskie piwo pite podczas żniw, zyskuje dziś coraz większą popularność za sprawą chmielenia nowofalowymi odmianami chmielu.
A. Belgian Saison
B. American Saison
21. Sour Ale (brak widełek ºPlato)
Sour ale zarówno te pochodzenia niemieckiego, jak i belgijskiego.
A. Berliner Weisse
B. Gose
C. Flanders Red Ale
D. Oud Bruin
E. Lambik/Gueuze
F. Lichtenhainer
22. Brett Ale (brak widełek ºPlato)
Piwo z dzikimi drożdżami Brettanomyces. Zarówno te, które powstały w 100% przy udziale Brettów, te które powstały jako mieszanka Brettanomyces i Saccharomyces, jak i te które powstały przy udziale bakterii Lactobacillus. Najważniejsze jest oddanie charakteru dzikich drożdży.
A. Brett Ale
B. Brett IPA
C. Lacto Brett
23. Piwo z owocami (brak widełek ºPlato)
Piwa z dodatkiem owoców, czy to w postaci całych owoców, pulpy owocowej czy soku. Ważne, aby dodatek ten był naturalnego pochodzenia i wyraźnie wyczuwalny.
A. Sour Ale z owocami
B. Fruit Ale/Lager
24. Piwo miodowe (brak widełek ºPlato)
Piwa miodowe, w pewnym momencie były polską specjalnością. Nawet dziś wiele z browarów restauracyjnych ma je w swojej ofercie. Czekamy na kreatywne wykorzystanie miodu przez browary kraftowe, być może w postaci braggotu, czyli trunku łączącego cechy piwa i miodu pitnego.
A. Piwo z miodem
B. Braggot
25. Piwo z warzywami (brak widełek ºPlato)
Oczywiście w pierwszej kolejności dynia, jako składnik pumpkin ale. Jednak kreatywność piwowarów nie zna granic. Jakimi dodatkami zaskoczą nas browary.
A. Pumpkin Ale
B. Piwo z warzywami
26. Piwo z dodatkami (brak widełek ºPlato)
Po co dodawać do piwa coś oprócz: wody, słodu, chmielu i drożdży? Bo można. Nie jesteśmy skrępowani przepisami Reinheitsgebot, korzystajmy z tego. W tej kategorii nie powinny być wystawiane portery lub stouty z dodatkami. Również jeśli Wasze piwo jest przede wszystkim IPA, a dodatek herbaty jest jedynie elementem kompozycji, raczej powinno trafić do którejś z kategorii z IPA w nazwie.
A. Piwo z chili
B. Piwo z herbatą
C. Piwo z kawą (oprócz Coffee Stout/Porter)
D. Xmas Ale
E. Piwo z przyprawami
F. Piwo z orzechami
27. Piwo Grodziskie (brak widełek ºPlato)
Klasyczne Piwo Grodziskie jest dość wąsko zdefiniowane, i tak poszerzyliśmy tu nieco widełki ekstraktu. Jeśli jednak ten gorset jest zbyt ciasny piwowarzy mogą spróbować swoich sił w otwartej kategorii „wariacja na temat Grodzisza”. Chcemy, żeby ten styl żył i inspirował piwowarów i miłośników piwa na całym świecie.
A. Klasyczne Piwo Grodziskie (7,7-9,0º Plato)
B. Wariacja na temat Grodzisza
28. Piwo Dymione (brak widełek ºPlato)
Wszystkie piwa dymione lub inaczej mówiąc wędzone, za wyjatkiem Grodziskiego i wędzonego Porteru Bałtyckiego.
A. Dymiony Jasny Lager/Ale
B. Rauchbier
C. Rauchbock
D. Smoked Porter/Stout
29. Piwo Żytnie (brak widełek ºPlato)
Żyto przez wieki było traktowane jako ubogi krewny pszenicy czy jęczmienia. Ostatnie lata pokazały jednak, że można zbudować na nim cały koncept na piwo. Jeśli to właśnie żyto gra pierwsze skrzypce w Waszym piwie to będzie odpowiednia kategoria. Jeśli jest jedynie jednym z elementów kompozycji, prawdopobnie piwo powinno być wystawione w innej kategorii.
A. Roggenbier
B. Rye Ale
C. Rye IPA
30. Wood&Barrel Aged Beer (brak widełek ºPlato)
Piwa leżakowane w beczkach lub z drewnem, za wyjatkiem tych, które powinny się znaleźć w innych kategoriach jak RIS, Porter Bałtycki czy Flanders Red Ale.
A. Piwa leżakowane w beczkach lub z drewnem inne niż RIS i Porter Bałtycki.
B. Kwaśne piwa leżakowane w beczce inne niż Flanders Red Ale.
Zapraszamy do udziału w Konkursie!
Przydatne linki:
Regulamin KPR - Kraf Roku 2016
Formularz Zgłoszeniowy KPR - kraft Roku 2016
Organizator KPR 2016: Browamator.
Współpraca: Poznańskie Targi Piwne.
Finał i Uroczysta gala KPR 2016: 5.11.2016 - Poznańskie Targi Piwne, Poznań.